W dniu 1 października w restauracji Wrota Lasu odbyło się spotkanie zorganizowane w ranach cyklu spotkań dla kół gospodyń wiejskich z inicjatywy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego. Do udziału zostały zaproszone następujące instytucje: Państwowa Inspekcja Sanitarna, Państwowa Inspekcja Weterynaryjna, Administracja Skarbowa oraz Wojewódzki Ośrodek Animacji Kultury w Białymstoku.
Podczas spotkania omawiano kwestie dotyczące:
- obowiązków nakładanych przez prawo odnośnie rozliczeń podatkowych,
- wymagań sanitarno-higienicznych i bezpieczeństwa żywności,
- obowiązków, jakie wiążą się z rejestracją w Krajowym Rejestrze Kół Gospodyń Wiejskich,
- możliwości współpracy z Urzędem Marszałkowskim i instytucjami kultury Samorządu Województwa.
Z zakresu bezpieczeństwa żywności zebranym przedstawiono prezentację „Sprzedaż żywności przez Koła Gospodyń Wiejskich, a nadzór Państwowej Inspekcji Sanitarnej”. Zwrócono uwagę na:
- okazjonalną sprzedaż żywności (pikniki, wystawy, spotkania, konkursy),
- żywność przygotowywaną w warunkach domowych,
- rolniczy handel detaliczny,
- produkcję żywności na większą skalę,
- wytyczne dotyczące wymagań higienicznych przy produkcji żywności w warunkach domowych.
Uczestnicy spotkania zadawali dużo pytań, dyskutowali na temat na temat wytwarzanej przez siebie żywności i wymogów sanitarnych. Mogli też skorzystać z materiałów informacyjno-edukacyjnych dotyczących zdrowego stylu życia.