BEZPIECZNE GRZYBOBRANIE

wpis w: Bez kategorii | 0

Grzyby są cenione głównie ze względu na walory smakowe, zapachowe i poprawiające smak potraw. Jednakże mogą być też przyczyną ciężkich zatruć spowodowanych konsumpcją grzybów trujących.

Pierwszą zasadą zapobiegania zatruciom grzybami jest dokładna znajomość gatunków jadalnych i podobnych do nich gatunków trujących. Grzybów nieznanych lub, co do których nie jesteśmy pewni nie wolno zbierać!

 

  Zbierając grzyby pamiętaj o następujących zasadach!

  1. Zbieramy wyłącznie grzyby nam znane. Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż w przypadku grzybów blaszkowych.
  2. Nie zbieramy grzybów zbyt młodych, u których cechy rozpoznawcze nie zostały wykształcone i istnieje możliwość pomyłki.
  3. Nie zbieramy grzybów starych, zwiędniętych. Przed włożeniem grzybów do kosza dokładnie je czyścimy i jeszcze raz oglądamy.
  4. Owocniki grzybów zbieramy tak, aby nie uszkodzić grzybni.
  5. Nie zbieramy grzybów do opakowań z tworzyw sztucznych! Grzyby zbieramy do przewiewnych koszy lub łubianek. Torby, siatki, worki plastikowe są nieodpowiednie, ponieważ grzyby łatwo się zaparzają, łamią i kruszą.
  6. Nie oceniamy przydatności grzybów na podstawie smaku, ponieważ np. najbardziej niebezpieczny i śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy (zielonawy) jest prawie bez smaku i zapachu.
  7. Po powrocie do domu należy posegregować grzyby według gatunków i przydatności kulinarnej. Rozłożyć je w suchym i przewiewnym miejscu, aby nie spleśniały i nie zaczęły się psuć.
  8. Nie jemy zbyt dużej ilości potraw przygotowywanych z grzybów, gdyż są one ciężkostrawne.
  9. Nie podajemy potraw z grzybów małym dzieciom, osobom starszym i chorym o szczególnie wrażliwym przewodzie pokarmowym.
  10. Nie niszczymy grzybów trujących ani niejadalnych. Są one w lesie potrzebne i stanowią konieczny do zachowania równowagi element lasu jako np. pokarmu dla zwierząt oraz są niezaprzeczalnie ozdobą lasu.

 

Jeżeli nie jesteś pewien, czy grzyb, który znalazłeś, jest jadalny – nie ryzykuj! Nawet najbardziej doświadczonym grzybiarzom przytrafiają się pomyłki, które mogą być tragiczne w skutkach!

  

 

 ZATRUCIA GRZYBAMI

Objawy zatrucia mogą wystąpić nawet po spożyciu grzybów jadalnych, jeśli są one źle przyrządzone lub źle przechowywane. Najgroźniejsze konsekwencje ma spożycie grzybów trujących – często kończy się zgonem

Najczęstsze i najniebezpieczniejsze zatrucia spowodowane są muchomorem sromotnikowym. Pierwsze objawy zatrucia występują najczęściej po 6-8 godzinach, a nawet i znacznie później. Objawami zatrucia są: silne osłabienie, bóle głowy, brzucha i wątroby, ostra biegunka i wymioty. Pierwsze silne objawy mogą chwilowo ustąpić, po czym powrócić. Przy zatruciach innymi gatunkami grzybów do wymienionych już objawów mogą dołączyć jeszcze: zaburzenia wzroku i równowagi, duszności, zaczerwienienia skóry twarzy, porażenie kończyn, silne pragnienie, gorączka, odurzenie, a nawet utrata przytomności.

 

W przypadku, gdy objawy występują krótko po spożyciu potrawy, należy jak najszybciej sprowokować wymioty, a wymiociny zabezpieczyć do analizy. W miarę możliwości należałoby także zabezpieczyć do analizy wymiociny oraz resztki spożytej potrawy, co umożliwi identyfikację gatunku grzyba poprzez analizę mikroskopową. W każdym przypadku, nawet tylko niewielkich gastrycznych dolegliwości, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem. Z zatruciem grzybami nasz organizm niestety nie poradzi sobie sam.

 

Podstawowe wymagania w zakresie bezpieczeństwa obrotu i przetwórstwa grzybów zostały uregulowane przepisami ujętymi w rozdziale 10 ustawy z dnia 25.08.2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2017 r. poz. 149) oraz rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 roku w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. nr 115, poz. 672).